top of page

Všichni prezidentovi muži


Drama Všichni prezidentovi muži z roku 1976 od režiséra Alan J. Pakula pojednává o Aféře Watergate, které nakonec vyústila v rezignaci prezidenta USA Richarda Nixona. Samotný děj je především postaven na titěrné práci dvou investigativních novinářů Carla Bernsteina (Dustin Hoffman) a Boba Woodwarda (Robert Redford) a jejich nadřízeného z deníku The Washington Post.


Skandál začal v roce 1972 poté, co do sídla Demokratické strany v komplexu Watergate ve Washingtonu, D.C. vnikli pracovníci republikánské strany za cílem umístit do budovy odposlech. Touto událostí se začali zabývat dva investigativní novináři Carl Bernstein a Bob Woodward pod vedením tehdejšího šéfredaktora The Washington Post Bena Bradleeho. Právě oni udělali největší pokrok ve vyšetřování a dokázali, že nezávislý tisk je v demokratické společnosti nezbytný.


Snímek vznikl hned pár let po té, co kvůli Aféře Watergate rezignoval prezident USA Nixon a scénář napsal William Goldman na základě stejnojmenné knihy od dvou zmíněných novinářů. Film byl nominován na Oscara celkem v osmi kategoriích, z nichž získal tři.


Film je dostupný ke zhlédnutí na platformě Amazon Prime na tomto odkazu: https://www.amazon.com/All-Presidents-Men-Dustin-Hoffman/dp/B000HIYR2W

bottom of page