top of page

Vrtěti psem


Americké komediální drama Wag the Dog (do češtiny přeloženo jako Vrtěti psem) vyšlo v roce 1997, za zhlédnutí ale rozhodně stojí i dnes. Jedná se o film z prostředí vysoké politiky Spojených států. Do prezidentských voleb zbývají pouhé dva týdny, když vtom média odhalí sexuální aféru současného prezidenta. To ho může stát hlasy voličů, ovšem pouze v tom případě, pokud se mu nepodaří odlákat pozornost veřejnosti jiným směrem.


Do Bílého domu je tedy rychle povolán Conrad Brean, mediální specialista, a dostává nelehký úkol: zastavit mediální kauzu ještě před odvysíláním a zaručit tak prezidentovi jeho zvolení na další funkční období. Brean spojí síly s filmovým producentem Stanleym Motssem a společně vymyslí absurdní plán - přesvědčit obyvatele o neexistujících bombardérech a útoku albánských radikálů.


Politická propaganda, falešná válka, manipulace s médii a ovlivňování veřejného mínění jsou závažné problémy i v dnešní době. Na stránkách Česko-slovenské filmové databáze si film drží pěkné hodnocení 75 %. Shodou okolností těsně po jeho zveřejnění vypukl sexuální skandál prezidenta Billa Clintona. Ten brzy poté nařídil bombardování v Súdánu, Iráku a také Jugoslávii.


Podívejte se na originální trailer:





bottom of page