top of page

Valašsko a jeho unikátní muzeum


Valašsko

Je region, který se nachází v nejvýchodnější části České republiky a hraničí se Slovenskem. Charakteristické je pro něj jeho krásná příroda plná hornatých terénů a lesů. Turisty je region oblíben v každém ročním období pro neskutečný počet aktivit, které nabízí, od cyklostezek podél řeky Bečvy, přes lyžování, turistiku, hraní golfu, tenisu nebo odpočinku. Nejvyšší horou je Radhošť, který nachází se ve výšce 1129 m n.m.



Čím je Valašsko výjimečné? Má muzeum v přírodě!


Pod horou Radhošť se skýtá valašské muzeum v přírodě, které se nachází v malebném městečku v Rožnově pod Radhoštěm a je součástí Národního muzea v přírodě v České republice, muzeum bylo založeno sourozenci Jaroňkovými. Muzeum v přírodě je národní přírodní a kulturní památka. Nachází se v něm více než 100 originálních památkově chráněných objektů.

Valašské muzeum v přírodě je největší a nejstarší muzeum v přírodě ve střední Evropě a bylo založeno v roce 1925. Každý rok ho navštíví okolo půl milionu lidí, mezi ně patří i cizinci, prohlídka muzea je možná ve čtyřech jazycích. Muzeum je však oblíbené u místních, kteří mají každé období spjaté s aktivitami muzea a připomínají si tak, jak žili jejich předci. Muzeum má své kouzlo v každém ročním období, ale během adventu je doslova pohádkové, lidé se mohou v každé chalupě něčemu přiučit, např. zdobení perníčků apod. Tomuto přístupu se říká živé muzeum.


Valašské muzeum v přírodě má dnes tři části a bude se nově rozšiřovat o areál Kolibiska, který bude situovaný nad Valašskou dědinou, rozlohou bude největší ze čtyř areálů. V současnosti probíhá stavba plotu, který bude dlouhý 1400 m. Areál Kolibiska bude na trase k Jurkovičově rozhledně. Do roku 2027 by mělo v areálu nad Valašskou dědinou vzniknout 25 nových objektů.

Jaká je podoba muzea dnes? Muzeum nabízí návštěvníkům tři části:


Dřevěné městečko, které bylo založeno v roce 1925. Návštěva městečka je možná s průvodcem nebo individuálně. Iniciativa sourozenců Jaroňkových zachránit staré budovy daly impuls Muzejnímu spolku, aby společně vybudovali tento typ muzea. Vše začalo přenesením budovy radnice z rožnovského náměstí do areálu muzea a následně dalších budov (např.pošta, hospoda), návštěvník má pocit že se ocitá v malém městečku v době 19. stol a na počátku 20.století. Budovy jsou zařízené včetně interiéru. V areálu se nachází také kostel sv. Anny s malým hřbitovem, přezdívaným Valašským Slavínem – je to čestné pohřebiště významných osobností východní Moravy, kde je pochován např. i Emil Zátopek.


Zdroj fotografie je z oficiálního webu: www.nmvp.cz


Valašská dědina, dřevěná vesnička, která reprezentuje život tamních obyvatel a přibližuje unikátní životní styl Valachů. Návštěvník vesničky se seznámí s chovem domácích zvířat a pěstováním plodin, jako by se vrátil v čase do dané doby. Toto „živé muzeum“ nabízí návšt%evníkům prohlídku kovárny, zvonice, větrného mlýnu a rozeseté valašské chalupy včetně stromů a hospodářských staveb se zvířaty. Vesnička se začala budovat v roce 1962.


Mlýnská dolina

Mlýnská dolina byla otevřena v roce 1982 a je nejmladší expozicí valašského muzea, nabízí návštěvníkům dokumentující se vývoj v hospodářství na vesnici. Lidé mohou vidět, jak se dříve plstilo sukno, mlelo obílí, řezaly desky nebo výrabělo železné nářadí. Zážitkem je pozorovat starý vodní náhon, který rozvádí vodu pomocí koryt k vodním kolům staveb.


Nenechte si ujít tento zážitek a udělejte si výlet do muzea!


Kontakt



bottom of page