top of page

Film Na nože – mistr nečekaných zvratů


Film Na nože (angl. Knives Out) je detektivní film z roku 2019, zrežírovaný Rianem Johnsonem. Film má jednoduchou premisu, patriarcha rodiny spáchá z neznámých důvodů sebevraždu, objeví Daniel Craig v roli detektiva, kterého někdo anonymně najal aby vyšetřil okolnosti smrti. Detektiv se po většinu času jeví lehce nekompetentní, ale opak je pravdou.


Pojetí role detektiva evokuje známého Colomba a stejně tak se film se drží klasické struktury detektivního žánru. To platí ovšem jen pro první třetině filmu, na jejím konci přichází první zvrat. Film si v druhé třetině začne pohrávat právě se zavedenými postupy žánru a využívá naše povědomí o nich, aby vzbudil očekávání. Vše dělá s naprostou lehkostí a poskytuje mnoho dějových zvratů. Obecně o zvratech platí, že by neměl být předpověditelný, ale na opakované shlédnutí by si měl divák všimnout indicií, které na něj ukazují. Jednoduše, musí zapadat do logiky filmu. Film Na Nože ve výše zmíněném způsobu kladení nenápadných indicií následovány zvraty exceluje. Pokud jste film neviděli, nebudu prozrazovat žádné podrobnosti a doporučuji film shlédnout nejméně 2x, abyste mohli ocenit preciznost s kterou film operuje.


Na podzim tohoto roku v kinech vyjde pokračování, Knives Out 2. Bude se pochopitelně soustředit na jiný případ, ale Daniel Craig se opět objeví v roli detektiva – Colomba. Zbývá už jen čekat, zda pokračování podaří replikovat kouzlo prvního dílu.

bottom of page