top of page

Poohlédnutí se za Piráty z Karibiku


Je to skoro 20 let co vyšel první díl pirátů z Karibiku. Málokdo před vydáním prvního filmu Prokletí Černé Perly očekával takový úspěch. Z dnešního pohledu – po pěti úspěšných filmech Pirátů z Karibiku – se to může zdát zvláštní, ale před dvaceti lety nebyli piráti populární nebo lukrativní téma.


Byl to právě úspěch Pirátů z Karibiku, a nové vize, kterou přinesli, která oživila zájem a nadšení do tohoto tématu. První 3 filmy byly přijaty velmi pozitivně. První díl, který odstartoval tuto kolosální sérii, je v mnoha ohledech ukázkou excelentního filmového umění.


Vezměme si například představení postavy, která se stane tváří této série, kapitána Jacka Sparrowa. Captain Jack Sparrow's intro - YouTube Tato krátká scéna dokáže téměř beze slov představit tuto postavu a všechny protichůdné vlastnosti, které se v ní mísí.



Osudy všech hlavních postav jsou propletené, promyšlené a všechny narativně hezky ukončeny. Filmy jsou podpořeny legendární hudbou Hanse Zimmera, povedenými kostýmy a silnými hereckými výkony. Tyto filmy byly monstrózní co se rozpočtu týče – a rozhodně to jde poznat. Velký důraz je kladen na praktické, nikoliv počítačové efekty a i proto tyto filmy dokázaly přečkat zub času a vytrénované oko současného filmového diváka. Pokud jste Piráty z Karibiku dlouho neviděli, určitě doporučuji jim dát svůj čas, možná budete příjemně překvapeni.

bottom of page