top of page

Amerika a střelné zbraně


24.5. proběhlo ve škole v Americkém státě Texas jeden z největších masových střílení, při kterém zemřelo 21 lidí, z toho 19 dětí. Amerika je země s nejvíce masovými stříleními ve světě. Proč je tomu tak právě v Americe?


Velkým problémem je volný přístup ke zbraním. Střelec tohoto incidentu si objednal zbraň na internetu. Oproti tomu je v Česku přístup k zbraním silně regulován, kdy si kdokoliv kdo chce pořídit zbraň, musí nejprve zajistit zbrojní průkaz, ke kterému je třeba projít přísnými psychotesty.


Proč Amerika stále neomezila přístup ke zbraním, aby si je jen tak někdo nemohl objednat po internetu? Dlouhodobá politika Ameriky se soustředila na koncept ozbrojení širší populace, která bude v případě nebezpečné situace schopna útočníka zastavit vlastní zbraní.


Tento koncept se ukazuje čím dál méně logický. Při incidentu v Texaské škole bylo přítomných několik ozbrojených a trénovaných policistů, ale nikdo nezasáhl po dobu 90 minut. Mnohem rozumnější trasa, kterou je možné se vydat je spíše regulace, podobě jak v ČR. Američtí politici se tomuto kroku neustále brání a to především proto, že jsou z velké části sponzorováni organizací NRA (National Rifle Association), která agresivně lobuje za volný přístup k zbraním.


Dokud Amerika nezačne přistupovat na regulaci zbraní, tak se bohužel pravděpodobně budou podobné incidenty neustále opakovat.

bottom of page