top of page

Proč zákazy potratů nefungují


V Polsku, ale také v Americe se v posledních letech stupňují omezení a zákazy potratů. Potrat je lékařský zákrok, který by měl být přístupný všem, kdo jej potřebují i těm, kdo si je přejí. Těhotenství je událost v životě ženy, která nenávratně provede změny na jejím těle a může být taky velkým zdravotním rizikem, ne-li smrtelná. Každá jednotlivá žena by proto měla mít právo na to, zvážit veškeré aspekty donošení dítěte a potratů a mít právo volně zvolit.


Polské zákazy potratů jsou tak přísné, že i pokud těhotenství ohrožuje život ženy, doktoři se zdráhají potrat provést. Několik polských žen se tak již stalo obětí těchto přísných zákazů, když se doktoři báli jednat, i když embryo jasně umíralo uvnitř ženy. Zákazy potratů také potraty nevymýtí, jen je přesunou do ilegality.


Ti, kteří píší zákony o potratech jsou ve většině případů muži, kterých se tento problém bytostně netýká. Často také bývá opomíjeno mnoho vedlejších nečekaných efektů, které zákazy potratů mohou přinést. Dejme si příklad z Amerického státu Georgia, který potraty značně omezil. Nezvýšil však kapacitu porodnických zařízení, když se tedy po omezení potratů skokově zvýšil počet rodiček, porodnice na to nebyly připraveny a jako výsledek několik žen zemřelo v několika případech i narozené dítě.


Často se ukazuje, že zákazy potratů vedou právě ke smrti žen, ať už těch které zemřou na sepsi, jako ženy v Polsku, poté, nebo ženy které budou nuceny vyhledat nelegální potraty, které jsou méně bezpečné, nebo ženy které zemřou při porodu, jelikož jim není poskytnuta adekvátní péče.


Je alarmující s jakým tempem se omezují práva žen pod záminkou záchrany životů, jejíž efekt je ovšem naprosto opačný.


bottom of page