top of page

Umíte si vymýšlet? Zkuste si hru Get Bad News


Fenomén fake news zná v dnešní době snad každý z nás. Hoaxy a dezinformace se objevují v souvislosti s nejrůznějšími tématy téměř každý den a často jsme na pochybách, zda můžeme věřit tomu, co čteme, slyšíme nebo vidíme. Některé z nich příjemce zprávy přimějí uvěřit relativně neškodným informacím a snadno vyvratitelným informacím, jiné však můžou mít dalekosáhlé společenské důsledky.


Jak to ale celé funguje z opačné strany? Dokázali byste si vymyslet smyšlené, avšak uvěřitelné zprávy, získat přízeň sledujících na internetu, zmást davy lidí a nakonec uvést společnost do chaosu? Přesně to si můžete vyzkoušet v online hře Get Bad News, která je dostupná zdarma i v češtině.


Cílem hry je, aby hráči pochopili, jak profesionální dezinformátoři pracují. Vykašlete se tedy na zásady etiky a morálky, protože v této hře vám úspěch přinese pouze stoupající počet sledujících a vysoká míra důvěryhodnosti. Ale pozor! Nesmíte si uškodit zveřejňováním zcela nesmyslných zpráv nebo zklamáním svých sledujících.


Hru vytvořila společnost DROG, která se dlouhodobě zabývá problematikou rozpoznávání dezinformací v online prostředí. Tak na co čekáte? Hru naleznete na tomto odkaze: https://www.getbadnews.cz/#intro

bottom of page