top of page

Sociální dilema


Film Sociální dilema (v originále The Social Dilemma) je americké dokumentární drama zveřejněné na Netflixu v září 2020. Devadesátiminutový snímek kombinuje rozhovory s předními odborníky s ilustrativními hranými pasážemi. Drama se zabývá stoupající popularitou užívání platforem sociálních médií a jejich škodlivými dopady na společnost. Diváci se dozví, jak mohou sociální sítě vyvolat závislost, jak jsou využívány v politice, jakou roli mají na duševní zdraví a hlavně také to, jak figurují při šíření fake news a konspiračních teorií.


Celý film tedy kombinuje prvky dramatu a dokumentu. Zajímavé je, že o nebezpečí sociálních sítí mluví i lidé, kteří stáli u jejich vzniku - například bývalý ředitel Pinterestu Tim Kendall nebo spolutvůrce facebookového tlačítka To se mi líbí Justin Rosenstein. Hraná část pak zobrazuje příběh teenagera, který se stává závislým na sociálních sítích a postupně se radikalizuje.


Podívejte se na trailer:



V dnešní době nám přijde přirozené lajkovat, tweetovat, sdílet a komentovat. Sociální sítě mají bezpochyby mnoho přínosů, mezi které zcela jistě patří získávání informací a udržování kontaktu s přáteli a známými. To se ukázalo jako velmi nápomocné i během bezpečnostních opatření a lockdownů po celém světě. Málokdo si však uvědomuje, že sociální média mají i svou stinnou stránku, že nás mohou skrytě ovládat a že bychom k nim měli přistupovat opatrně.



bottom of page