top of page

Psychologie covidové mediální manipulace


Tento článek od Jana Hnízdila jsme objevili na www.aktualne.cz , přinášíme jeho ukázku a a zde je v plném znění odkaz.


Z přednášky profesora klinické psychologie Univerzity v Gentu Mattiase Desmeta.

Profesor Mattias Desmet se ve své přednášce zabývá psychologií covidové mediální manipulace. Klade si otázku, jak mohou i vzdělaní lidé věřit naprostým nesmyslům, nechat se manipulovat, vést k totalitě. Dovoluji si některé myšlenky profesora Desmeta převzít, z překladu volně interpretovat a rozvinout.


Vysvětlením aktuálního společenského dění, covid - hysterie, je masová mediální manipulace. Aby k ní mohlo dojít, byla nastolena totalita, musí být splněny některé podmínky. Ty jsou stejně důležité jako samotná média. To ale neznamená, že bez masmédií není možné manipulovat masy v tak velkém měřítku, jaké nyní zažíváme, nebo jako to zažívali krátce před vypuknutím druhé světové války v nacistickém Německu, resp. na začátku minulého století v Sovětském svazu.


Vytvoření masové manipulace vyžaduje masová média, ovládnutí myšlení lidí globální sítí (Google, Youtube Facebook…). To, samo o sobě, nestačí, nutné jsou následující podmínky:


1. Sociální izolace, nedostatek sociálních vazeb: „social bonds“


2. Vysoká konzumace psychofarmak (v Belgii 300 miliónů dávek ročně, v ČR se jejich spotřeba za uplynulých 25 let zvýšila šestinásobně)


3. Pochybnosti o smyslu vlastní existence, nárůst pracovních pozic, které netvoří žádnou společensky prospěšnou hodnotu (popsáno v knize Bullshit Jobs od Davida Graebera)


4. V lidech je bez jasného důvodu přítomná volně plovoucí úzkost, strach z budoucnosti, pocit, že se něco se musí stát, jen nevíme kdy a co to bude: „free floating anxiety“


5. Volně se vznášející psychologická nespokojenost: „free floating psychological discontent“


O autorovi:

Kdo je Jan Hnízdil?

Internista a rehabilitační lékař (*1958), autor či spoluautor publikací Bolesti zad, mýty a realita, Jak vyrobit pacienta, Artróza v komplexním přístupu, Jak léčit nemoc šílené medicíny, Doping aneb zákulisí vrcholového sportu, Mým marodům, Zaříkávač nemocí a nově Příběhy obyčejného uzdravení. Založil a provozuje pracoviště komplexní psychosomatické medicíny Hnízdo zdraví. Je držitelem Zlatého bludného balvanu Sisyfa za rok 2015. (zdroj: www.aktualne.cz)


Kdo je Mattias Desmet? Desmet je lektorem psychoanalytické psychoterapie na Katedře psychoanalýzy a klinického poradenství Univerzity v Gentu.


Výzkum na katedře má silné klinické a praktické zaměření. Matthias sám pracuje jako klinický psycholog v soukromé praxi. Ve svém výzkumném programu se zaměřuje na proces a výsledky psychoanalytické psychoterapie. Na metodologické úrovni kombinuje metodologii jednoho případu s návrhy randomizovaných skupin a kvantitativní s kvalitativním hodnocením. Mattias Desmet publikoval 48 článků v časopisech s hodnocením ISI, kromě toho 8 článků v jiných psychologických časopisech a 2 kapitoly knih. Je jedním ze zakladatelů Single Case Archive (www.singlecasearchive.com), databáze, která shromažďuje a kategorizuje velké množství publikovaných jednotlivých případových studií o procesu a výsledku psychoterapie. V současné době probíhá projekt Hercules ve spolupráci s Ann Buysse a Alexis Dewaele, jehož cílem je vypracování databáze jednotlivých případů, která by zahrnovala přibližně 3500 případů.

(zdroj: http://mentally-project.eu/partners/team/matthias-desmet-)


Podívejte se na přednášku Mattiase Desmeta a nastavte si automatický překlad:



bottom of page