top of page

Proč si Legally Blond zaslouží náš obdiv


Film Legally Blond, česky Pravá blondýnka, je romantická komedie z roku 2001. Tato milá komedie se ovšem vymyká běžným oddechovým filmům plných laciných vtipů o blondýnkách, které byste možná po přečtení názvu čekali. Legally Bond bere stereotypy a filmové klišé, obrací je chytře na svou hlavu.


Hlavní postava Elle je velmi holčičí, se svými dlouhými blond vlasy, růžovým šatníkem a mini psíkem. Elle se hlásí na Harvardská práva, kdy její počáteční motivace je pouze získat zpět bývalého přítele Warrena, který ji nevidí jako dostatečně seriózní partnerku do života. Poté co si uvědomí, že ať udělá co cokoliv, tak se v jeho očích nikdy nevymaní ze stereotypu hloupé pošetilé blondýny, se Elle zcela začne věnovat právu a nalézá svou vlastní motivaci.


Podstatným bodem filmu je, že se Elle nikdy nezmění, je pořád stejně přátelská a neustále nosí růžovou. Častým motivem v příbězích zaměřujících se na úspěch žen, je odhození ženskosti a podřízení se chlapskému světu tím, že se postavy začnou více „chovat jako chlap“. Toto u Elle nikdy nenastane. Stejně tak je zde podkopáno klišé dvou žen bojující o jednoho muže. Vivian, nová přítelkyně Warrena, a Elle se přes své odlišnosti a počáteční nelibost spřátelí a nakonec jsou nejlepšími kamarádkami, s tím že si obě uvědomí, že Warren nestojí za jejich pozornost.


Legally Blond ženám představuje jinou ženskou sílu, než kterou jsou zvyklé na obrazovkách vidět a zakopává hanlivé stereotypy daleko pod zem. Už jen proto si zaslouží naši pozornost a obdiv.

bottom of page