top of page

Proč se konspirační teorie nakonec vždy provalí?


Konspirace jsou postavené na tom, že určitá omezená skupina lidí nebo organizace tají jistou zásadní informaci a manipulují tak širokou veřejnost ve svůj prospěch. Nejlepším způsobem, jak vyvrátit konspirační teorii nadále zůstává její vyvrácení pomocí podání přímých důkazů. Je možné se ovšem na fenomén konspiračních teorií podívat z jiné stránky a najít další způsob jakým se proti nim postavit a pochopit, jak málo je pravděpodobné – nebo dokonce nemožné – aby daná konspirační teorie byla pravdivá.


Existuje parametr „Životnost konspiračních teorií“, popsán Grimesem v článku z roku 2016. Griems počítá, jak dlouho je možné udržet konspirační teorie tajemstvím. Jinými slovy, pokud by byla konspirační teorie pravdivá, jak dlouho by trvalo, než bude prozrazena.

Zásadním „problémem“ pro konspirační teorie je totiž počet lidí kteří by museli dané tajemství udržovat. V následující tabulce je shrnuté, jaký maximální počet lidí by musel danou konspirační teorii tajit proto, aby zůstala tajemstvím po danou dobu.





Podle Grimese platí, že aby byla konspirační tajemství bylo udržené 5 let, maximum lidí, kteří se na ní podílejí je asi 2500. Skutečné konspirační teorie, jako zfalšování přistání na Měsíci, nebo to, že globální oteplování je lež, by vyžadovaly, aby se na těchto konspiracích podílelo asi 400 000 lidí. V případě první konspirační teorie by se jednalo o všechny příslušníky NASA v době přistání na Měsíci a v případě druhé by se jednalo jak o současné pracovníky NASA, tak o velké množství vědců z celého světa.

Při takovýchto číslech lidí, kteří musí nadále držet tajemství a podporovat tak konspiraci by došlo k jejímu prozrazení po necelých čtyřech letech. Protože se jedná o vysoce teoretický přístup, na vyvrácení konspirací není dostačující, ale může to pro nás být pomocným vodítkem k tomu odhadnout, jak pravděpodobná je daná konspirační teorie. Celý článek si můžete projít kliknutím na link ve zdroji.




Zdroj:

bottom of page