top of page

Naletěli byste také? Hoax?

Aktualizováno: 7. 9. 2021



Nevěřte všemu na internetu. Ne vždy na první dobrou odhalíme, zda informace jsou pravdivé nebo ne, protože denně vidíme neskutečný počet impulzů, když se pod článek ještě přidají četné komentáře, tak někdy ze svého kritického myšlení slevíme a informaci jen tak přijmeme. Když zprávu dostaneme přímo do emailu od nejbližších lidí, které považujeme za inteligentní, někdy váháme ještě více.


Pojďme si udělat test, přečtěte si následující dva články a odhadněte, který z nich je pravdivý a který ne.



1.

SKANDÁL: mlékárenské společnosti mohou ze zákona prošlé mléko až pětkrát přepasterizovat a uvést znovu do prodeje,

Je nutno velmi dobře prohlédnout tetrapack, jestliže najdete 12 45 - tj. chybí 3 - pak se jedná o mléko, jež třikrát prošlo a bylo třikrát přepasterizované. A ovšem v krabici je každé balení jiné. De facto pijeme špinavou vodu!


2. V rakouské vesničce Fugging po letech zavládl klid. Po loňské změně názvu do ní totiž přestali mířit škodolibí turisté, kteří se fotili u cedule na jejích hranicích. Fugging se do konce loňského roku jmenoval Fucking, což se v psané podobě shoduje s anglickým vulgárním výrazem pro pohlavní styk.


Výsledek:

  1. PRAVDA - https://www.forbes.com/sites/alexledsom/2020/11/27/austrian-village-changes-name-to-fugging-after-centuries-of-derision/, text viz zdroj: https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/byvala-vesnicka-fucking-si-oddychla-po-zmene-nazvu-je-v-obci-klid-40371155

Co je to HOAX?

Anglické slovo HOAX v překladu znamená: kanadský žertík, mystifikaci, novinářskou kachnu, podvod, výmysl, žert - obecně jedná se o poplašnou zprávu, obecný podvod, vtipnou nebo lživou zprávu. Nejčastěji ji naleznete ve své emailové schránce jako nevyžádaný email. Zní často takto - varování před virem, forma unikátní vip zprávy jen pro vás, "přepošlete, než to smažou", velmi tajné apod. Často text se snaží být naléhavý, odkazující na důvěryhodné zdroje a vyzývá k dalšímu rozesílání. Jedná se směs polopravd a zkreslujícíh nebo úplně lživých informací.


TIP:

Kdykoliv budete na vážkách, zda je vámi interpretována zpráva pravdivá či ne zkuste pohledat na serveru https://www.hoax.cz/, který upozorňuje na hoaxy a mapuje jejich vývoj.

Stránky prezentují aktualizovanou databázi podvodných emailů a výzev pro šíření řetězových emailů. Když budete mít tendenci email přeposlat, zkuste téma nejdříve ověřit právě na těchto stránkách, abyste se nepodíleli na rozšiřování podvodných zpráv. Spousta zmíněných hoaxů je úsměvných ale spousta vás mohou vyvézt z míry, proto je na místě kritické myšlení.


bottom of page