top of page

Kultura Jižní Koreji: tematické kavárny a karaoke domy


V Koreji kromě klasických restaurací a kaváren naleznete velké množství míst, která se nenachází nikdy jinde na světě. Jedním z nich jsou i obrovské karaoke domy, kde si i celá skupina lidí po práci zpívá své oblíbené písničky a předhání se, kdo vypije více korejského tvrdého alkoholu Soju. Dále jsou zde velmi obvyklé počítačové podniky, kde si zájemci mohou zahrát všemožné hry. V Koreji je hraní her opravdu rozšířenou zábavou a někteří muži jsou na tomto koníčku velmi závislí. Někdy až přehnaně.

Korea má jedny z nejzajímavějších kaváren na světě. Mezi ně patří například Hello Kitty café, kde je úplně všechno s Hello Kitty, VR Café, díky kterému zažijete virtuální realitu z první ruky, Nap café, kde se prostě přijdete vyspat nebo Racoon Cafe plné mývalů. Roztomilá zvířátka mají v Koreji opravdu oblíbená, a tak v kavárně můžete potkat i například lamy, prasata nebo ovce. Takových podniků je v Koreji nespočet. Stačí si jen vybrat.



Kimchi jako základ korejské kuchyně

Korejská kuchyně je v dnešní obrovským hitem. Po celém světě vznikají korejské restaurace a obchody s korejskými potravinami. Lidé si ji oblíbili především, protože je velmi zdravá, vyvážená a barevná. Z velké části je založená na rýži, zelenině a masu. Tradiční korejská jídla jsou pojmenovaná podle počtu příloh (banchan), které se podávají úplně ke každému hlavnímu chodu.

Nejvíce oblíbeným jídlem je pikantní křupavý salát z nakládané fermentované zeleniny - Kimchi. To se podává úplně ke každému jídlo a Korejci ho nadevše milují. Jídla, která určitě stojí za vyzkoušení, jsou bibimbap (směsice rýže, zeleniny, koření, tradiční pálivé korejské omáčky a vajíček), bulgogi (tenké plátky grilovaného hovězího masa marinovaného ve sladké sojové omáčce), jeon (pikantní palačinky obvykle servírované s mořskými plody a jarní cibulkou) nebo jjigae (dušené maso v husté omáčce servírované ještě vroucí v horkém hliněném hrnci).


Ve všech pokrmech figurují tradiční korejské omáčky a chilli pasta, které jídlu dodávají jemnou pálivou chuť. Korejci navíc chtějí rovnováhu, a proto je strava pestrá jak barevně, tak chuťově. Orgány v těle se pojí s jednotlivými barvami a ty pak s určitými druhy jídla. Zdraví jsme tedy jen tehdy, když jsou všechny prvky ve vzájemné rovnováze.


Příklady potravin


oheň

červená

hořká

srdce,

tenké střevo

paprika, chilli, rajčata


voda

černá

slaná

ledviny, močový měchýř, mozek

řasy, černý sezam, houby


země

žlutá

sladká

žaludek, slezina

dýně, mrkev, žloutek


dřevo

zelená

kyselá

játra, žlučník

špenát, jarní cibulka, cuketa


kov

bílá

pálivá

plíce, tlusté střevo

ředkev, cibule, hruška


Jak můžeme vidět, Korejci opravdu dbají na své zdraví a životní styl. Ale také na vzhled a zábavu, jako je například kpop nebo korejská dramata. O nich si něco víc řekneme v následujícím článku.

bottom of page