top of page

Kultura Jižní Koreji: proč právě k-pop a korejská dramata?


K-pop není jenom hudebním žánrem, je i životním stylem nejen Korejců, ale taky lidí po celém světě. Směsice hudebních stylů R’n’B, hip hopu a popu v poslední době válcuje žebříčky po celém světě. Málokdo by věřil, že tento hudební styl vznikl již během okupace Korejského ostrova Japonskem.




Vystoupení skupiny Seo Taiji and Boys přepsalo dějiny korejského popu 90. let. Hned poté přišel fenomén tzv. Idolů, kdy tehdy začínající společnosti vyhledávaly talenty do budoucích dívčích a chlapeckých skupin. Život idolů ale není tak růžový, jak se zdá.

“Myslím si, že je zde více negativ než pozitiv. Nemít žádný soukromý život je jedním z nich,” říká respondent pro youtube kanál Asian Boss. Ne každý mladý člověk se chce stát Idolem. Podle většiny je tato práce velmi riskantní v tom, že nemáte jistotu, že z vás opravdu bude úspěšný Idol.

Místo ve skupině si každý musí zasloužit. Než se do nějaké dostanou, musí několik let trénovat a zvládat ne jenom zpěv, tanec a rap, ale taky školní docházku. Přísná pravidla ovlivňují jejich život před i po debutu skupiny. Nesmí randit, mít profily na sociálních sítí nebo spolu po určitou dobu musí žít ve velmi malém prostoru. Úspěšný start kariéry jim do budoucna může zajistit nejen popularitu a slávu, ale i finanční základ.

K-pop skupin je mnoho, ale jen pár je celosvětově úspěšných. Žánru dopomohl dnes už legendární PSY a jeho Gangnam Style s bláznivým videoklipem a lehce zapamatovatelnou choreografií. V dnešní době jsou populární skupiny jako EXO, Twice, BLACKPINK nebo BTS. Všechny za sebou mají úspěšná světová turné či rekordy hudebních žebříčků.





Korejský filmový průmysl aneb K-dramata jako zábava pro masy

Originalita se odráží i ve filmovém průmyslu a seriálech. Korejská dramata jsou známá svými neotřelými ději plných zvratů a emocí, mnohdy připomínající mexické telenovely s romantickým podtextem. Nicméně nadbytečné zvukové efekty nejsou překážkou z unikátního diváckého zážitku.

Skoro v každém dramatu čekejte romantiku, která je nezřídka obohacena o akci v podobě přízraku minulosti. Hlavní postavy v průběhu nenávidíte, litujete a milujete jako na horské dráze. Celý děj je navíc okořeněn o zajímavé konverzace, které chvílemi nedávají smysl.

Mezi nejoblíbenější korejská dramata patří například Strong Woman Do Bong Soon, While You Were Sleeping, W, Hwarang, Goblin a v posledních několika měsících super hit Netflixu Squid Game. Popularita seriálů je určována také tím, kdo představuje hlavní postavy. Někteří herci se během roku objeví i v několika seriálech najednou.

Romantické vztahy jsou zobrazovány bez jakýchkoliv problémů, páry jsou vždy zamilované a nějakou dobu trvá, než se divák dočká nějaké náklonnosti a doteků. Všechno je jako v pohádce, kdy princezna čeká na prince na bílém koni. Realitu zde můžete hledat jen těžko.

I přesto, že jsou korejská dramata občas směšná, a to především svým stylem natáčení a mluvou postav, vybudovala si postupně svou vlastní fanouškovskou základnu po celém světě. A to mezi všemi generacemi.




bottom of page