top of page

Kdo jsou to trollové?


Každý uživatel internetu se velmi rychle setká s takzvanými trolly. Zatímco původně toto švédské slovo označuje démonické bytosti žijící v jeskyních, v době online komunikace získalo nový význam - tímto termínem se označují takoví komentující, jejichž cílem je začínat hádky, urážet ostatní diskutující nebo jednoduše provokovat. Jejich záměrem je debatu narušit a odklonit diskutující od původního tématu. Tyto aktivity se souhrnně označují jako trolling neboli trollování.


Trollové se mohou této činnosti věnovat nejen dobrovolně z vlastního přesvědčení, ale i za peníze. V každém případě může být jejich činnost koordinována s předem stanoveným cílem. Může se jednat například o propagaci výrobku nebo služby, dezinformativní politickou činnost nebo také propagaci nejrůznějších náboženství a sekt. Právě trollové jsou často zodpovědní za šíření fake news, dezinformací a hoaxů.


A jak se trollům efektivně bránit? Jak již bylo zmíněno, jejich cílem je rozvrátit diskusi a vyprovokovat diskutující k emotivním reakcím. Řešení je tedy prosté - trolla je nutné ignorovat a doufat, že ho jeho činnost přestane bavit a přesune se jinam. V angličtině je běžnou radou "do not feed the trolls", v doslovném překladu "nekrmte trolly".


Relativně novým nebezpečím jsou trollboti, což jsou automatizované účty, které na sociálních sítích sdílí propagandistické příspěvky. Velmi vtipným je také fakt, že odborník na fake news z Masarykovy univerzity v Brně Miloš Gregor uvedl, že za internetového trolla lze označit Jiřího Ovčáčka, který v současnosti působí jako tiskový mluvčí prezidenta České republiky.

bottom of page