top of page

Katy Perry upozorňuje na život pod vlivem propagandy a fake news


Dalo by se říct, že Katy Perry lehce předběhla svou dobu, když v únoru 2017 vydala videoklip k písni Chained to the Rhytm ze svého pátého studiového alba Witness. Zatímco na začátku své kariéry byla tato americká zpěvačka známá spíše pro klubové hity jako Teenage Dream či Firework, zde dochází k jistému posunu. Text písně se dá interpretovat jako varování před životem pod vlivem fake news a konspiračních teorií.



I Chained to the Rhytm se vyznačuje chytlavou melodií, která však v tomto případě výrazně kontrastuje s varovným textem. Samotná Katy Perry na svém twitterovém profilu song popsala jako "pop s účelem". Například před refrénem Katy posluchače vyzývá, aby si nasadili růžové brýle a pokračovali v párty. A jak je dobře známo, někdo, kdo se na svět dívá přes růžové brýle, jej vidí lepší, než skutečně je, třeba proto, že si není vědom některých kritických problémů, mezi které můžeme zařadit například globální oteplování, znečištění oceánů nebo nedostatek pitné vody v některých regionech světa.

Dále Katy v písni srovnává zvukové zkreslení s mediálním zkreslením, mezi která řadíme nepřesnosti a lži z neobjektivních zdrojů. Lidé ovlivnění propagandou jsou ukolébání falešným pocitem bezpečí stejně jako jsou lidé poslouchající hudbu nuceni tančit do rytmu.


Samotný videoklip obsahuje mnoho obdobných poselství. Zábavní park nese jméno Oblivia (vycházející z anglického slova oblivion, v češtině tedy zapomnění či nevšímavost - stav, kdy si člověk neuvědomuje, co se kolem něj děje), objevuje se zde rok 1984 a také reakční emotikony z Facebooku.




bottom of page