top of page

K zemi hleď!


Jeden z nejzajímavějších filmových počinů minulého roku byl zveřejněn až na jeho úplném konci, i tak se mu ale stále dostává zasloužené pozornosti. Černá satirická komedie K zemi hleď! (v originále Don't Look Up) nabízí hvězdné obsazení, netradiční děj o snaze odvrátit apokalypsu a nastavuje zrcadlo dnešní době, kdy pravda může vyznívat jako fake news a naopak. Film můžete zhlédnout na platformě Netflix.




A o co vlastně jde? Hlavními hrdiny jsou dva poměrně neznámí astronomové, kteří náhodou objeví velkou kometu, která směřuje přímo k Zemi. Je jim okamžitě jasné, že případná srážka by byla fatální a znamenala konec lidstva i celé planety. Do kolize však zbývá několik měsíců, během kterých je možné katastrofu odvrátit. Rozhodnou se tedy kontaktovat NASA a vládu Spojených států před blížící se hrozbou. Nezodpovědná prezidentka se však soustředí na příští volby a kometa jí nedělá starosti. Astronomové se tedy pokouší varovat celou veřejnost. V době sociálních médií, kdy fake news, konspirační teorie a pravda splývají, se ukáže šíření osvěty jako nesnadný úkol - dvojici astronomů zkrátka nikdo nevěří. Podaří se jim nakonec ostatní přesvědčit o vážnosti situace a zachránit svět před zkázou?


Pokud Vás ke sledování nenalákala zápletka nebo kladné recenze, možná vás zaujme filmové obsazení, které je opravdu hvězdné. Hlavní dvojici astronomů totiž hrají Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence. V roli prezidentky se představí Meryl Streep, objeví se zde také Jonah Hill, Cate Blanchett, Timothée Chalamet a zpěvačka Ariana Grande.


Film úspěšně prezentuje několik problémů dnešní doby a sociálních médií a ačkoliv se jedná o komedii, určitě diváky přiměje zamyslet se nad tím, jak vnímají informace. A teď už se podívejte na trailer:



bottom of page