top of page

Jižní Korea: země kimči, Samsungu, ale také krásné přírody a úchvatných historických památek


Jižní Korea nebo také Korejská republika je v dnešní době jedna z nejvíce prosperujících zemí světa. Tento moderní východoasijský stát, který se spolu se severní částí nachází na Korejském poloostrově, nabízí skvělé jídlo, nepřeberné množství zábavy, ale také panenskou přírodu či starobylé architektonické památky.




Základní údaje, které byste měli vědět o Jižní Koreji:


Oficiální název

Korejská republika (korejsky: Tehan minguk)


Hlavní město

Soul


Rozloha

98 480 km²


Počet obyvatel

přes 51 milionů


Měna

jihokorejský won (KRW)


Jazyk

korejština, písmo hangul


Správní členění

9 provincií, 7 metropolitních měst


Nejvyšší hora a nejdelší řeka

Halla-san, Naktong-gang


Historie celého Korejského poloostrova sahá až do roku 2333 před naším letopočtem, kdy vznikl polomytický stát Starý Čoson. Jeho založení přisuzují synovi boha nebes a medvědice, Dangunovi, který byl prvním korejským vladařem. Název Korea je odvozen z jednoho státu ze Tří Království – Kogurjo.


Stejně jako v Číně zde naleznete dynastie. Od roku 1392 vládla ta nejvýznamnější – Čoson, a to až do roku 1910, kdy byla země obsazena Japonskem. Po druhé světové válce byl Korejský poloostrov rozdělen na komunistický sever a kapitalistický jih. Severní část tak okupoval Sovětský svaz, kdežto jižní patřil USA. Jelikož se mezi okupační správou nedařilo dohodnout na společném kompromisu, vznikla KLDR a Korejská republika. To později vedlo k válečnému konfliktu a celkovému zdevastování obou zemí.


Ačkoliv už mnoho let existuje mírová smlouva, dodnes platí válečný stav a občas dochází k menším ozbrojeným incidentům. Také z tohoto důvodu je povinná vojenská služba pro muže do 30 let, která může trvat až 22 měsíců. Ale nemusíte se bát, Jižní Korea je jedna z nejbezpečnějších zemí světa.


Nesmrkat, pouze utírat


Korejská kultura je odlišná od té naší a my bychom si před odjezdem měli nastudovat alespoň to, co je zde přijatelné. Největší pozor si dávejte především na smrkání. To je považováno až za barbarství a pro Korejce je obrovským prohřeškem. Předměty podávejte a přijímejte oběma rukama a hlavně neukazujte ukazováčkem, tím se ukazuje pouze na psy. Typický český humor zde raději nepoužívejte. Korejci totiž sarkasmus nechápou a někdy je dokonce i uráží. Naopak nejvíce lichotí poznámka, že člověk vypadá starší. Muži, nelekněte se, když vám Korejec polichotí poznámkou na váš vzhled, protože rádi ocení péči o to, jak vypadáte a jak se prezentujete.


Samotní Korejci jsou velmi přívětiví k cizincům a ocení, když se naučíte alespoň základní korejské fráze. Ve městech většina Korejců ovládá anglický jazyk, ale stydí se na vás promluvit, proto musíte začít vy. V konverzaci určitě zazní otázka na krevní skupinu nebo na váš věk. Od té se odráží míra zdvořilosti zbývajícího rozhovoru. Úcta a pokora ke starším či k autoritám je Korejcům vštěpována od raného věku, existuje totiž šest úrovní vykání a tykání. Rozeznávat, kdy použít různé úrovně, je opravdovým oříškem.


Korejci bohužel soudí ostatní kolem sebe, ale sami nechtějí být souzeni. Především mají vysoké nároky na standardy vzhledu. Pokud jste v Koreji člověkem větších rozměrů, váš život nebude peříčko. Například ideální ženská váha se pohybuje od 50 až 55 kilo. Nejenom že budete mít problém s nákupem vhodné velikosti vašeho oblečení, ale bohužel lidé vám budou dávat najevo, že nesouhlasí s vaším zevnějškem. Věty jako: “Pokud nezhubneš, tvůj život je jenom zklamáním. Myslíš si, že si tě někdo vezme s tímhle tělem?" uslyšíte každý den.


“Vždycky jsem byla boubelka, i jako dítě. Rodiče se hádali o to, proč jsem tlustá a já jsem si myslela, že problém je ve mně. Naučila jsem se, že každý z nás je krásný a doufám, že Korea a vlastně i všichni ostatní se to naučí taky,” prozradila pro Asian Boss korejská plus size modelka Taylor.


Rodina v korejské kultuře hraje obrovskou roli. Především se dbá, aby rodina byla úplná vyznávající tradiční hodnoty. V poslední době se ale rozmohl trend nemít žádné děti ani svatbu, protože je to velmi finančně náročné. Děti svým rodičům poskytují zázemí v důchodovém věku a platí jim veškeré výdaje. Také proto Korejci kladou důraz na dobré vzdělání a kariérní postup, což způsobuje psychické problémy a celkové vyčerpání přepracováním. Podobný trend můžeme vidět i v Japonsku, kde je míra přepracovanosti ještě vyšší.


Jižní Korea je i přes všechny svoje chyby a odlišné zvyklosti velmi zajímavou zemí, která nabízí velké množství možností a určitě stojí za navštívení. V dalším díle se dozvíte, jak se v Koreji slaví svátky a také něco málo o vzdělávání, jenž pro nás může být v některých ohledech až nepochopitelné.


Autorka: Petra Sasínová

bottom of page