top of page

Jižní Korea: svátky a vzdělávání

Aktualizováno: 27. 12. 2021


V prvním díle o Jižní Koreji jsme se podívali na historii, kulturu a zvyklosti této země. Tentokrát zabrouzdáme do tématu svátků a korejského vzdělávání, které je velmi odlišné od toho našeho a to především svou náročností a prestiží.


Stejně jako každá země i Jižní Korea má své svátky, významné dny nebo festivaly, konající se převážně během dubna. Nový rok Korejci tráví se společnosti své rodiny. Poslední den v roce navštíví nejstaršího člena rodiny, aby se mu poklonili a vyjádřili tak respekt. Následující den společně uctívají své předky obřadem Jaesa, kdy sepíšou jejich jména, nabídnou jim víno a poté jména spálí. Pokračují hodováním u jednoho stolu, na kterém nesmí chybět polévka Duk Gook nebo Kimči.


Na svatého Valentýna jsou obdarovávání muži, naopak ženy dostávají dárky o měsíc později na Bílý den. Existuje také svátek pro nezadané zvaný Černý den. Nezadaní se sejdou v restauracích a k jídlu si dávají nudle s černou omáčkou. Zamilovaní slaví ještě jeden svátek, a to den Pepero, kdy si 11. listopadu navzájem dávají právě tyčinky značky Pepero.


Lunární Nový rok

slaví se na přelomu ledna a února dáváním dárků či peněz


Den nezávislosti

slaví se 1. března, kdy se roku 1919 prohlásili nezávislými od japonských pravidel


Den stromů

5. dubna se po celé zemi sázejí stromy


Památka padlých

celonárodní oslava padlých připadá na 6. června


Den ústavy

17. červenec připomíná první ústavu z roku 1948


Den osvobození

vznik Korejské republiky, ale taky výročí osvobození zpod japonské nadvlády se slaví 15. srpna


Chuseok

den Díkůvzdání se slaví 15. den v 8. měsíci podle lunárního kalendáře


Den založení národa

3. října Dangun založil korejský národ


Vzdělání jako středobod života

Vzdělání je v Jižní Koreji jedna z nejdůležitějších věcí, a také díky tomu je na velmi vysoké úrovni. Mezi studenty panuje soutěživost a rivalita být tím nejlepším, což může způsobovat špatné vztahy a šikanu. Studenti si mezi sebou nepomáhají a v žádném případě se nedělí o své domácí úkoly, protože známky jsou udělovány dle kvót. Nepřipadá v úvahu, že by známku A dostala většina třídy. Učitel tuto známku může udělit pouze v omezeném množství. Hodnocení testů se vyvěšuje veřejně na chodbách, aby každý viděl, kdo je nejlepší a nejhorší. Tím je na studenty vytvářen obrovský tlak se neustále zlepšovat.


Školský systém je velmi podobný tomu našemu. Malé děti mají možnost nastoupit do školky od tří let, kde se na rozdíl od českých dětí učí mnohem víc dovedností. Povinná školní docházka začíná základní školou, která trvá šest let a žáci se učí celkem devět předmětů. Od sedmého ročníku do devátého ročníku nastupují na nižší střední školy, podle toho, kde bydlí. Uniforma je nutností stejně tak jako zdravý způsob života. Žáci jsou kontrolování, zda dodržují pravidla dané školou.


Jak korejské vzdělávání funguje

Běžný den studenta střední školy začíná v 8:00, pokud nedochází na nulté hodiny. Vyučovací hodina trvá 45 minut a výuka končí po šesti hodinách. Bohužel, pro studenty je to pouhý začátek dne. Po výuce docházejí do škol „hagwon“ na doučování. Těmhle školám je mnohdy přisuzován větší význam než těm normálním, jelikož se zde připravují na všelijaké přijímací zkoušky. Jakmile mají po doučování, přesunou se do knihoven, kde se věnují vlastním domácím úkolům a projektům dlouho do noci. Důležitost se přikládá výsledkům z posledního roku, který dále určí, kde budou studenti pokračovat ve svém vzdělání.


Na vyšší střední škole studentům začíná učící peklo. Volí se mezi všeobecným gymnáziem, specializovanými školami nebo odborným učilištěm. Výuka začíná v osm hodin ráno dopolední výukou a končí obědovou přestávkou, po níž následuje výuka odpolední. Ta trvá do půl páté a je prodloužena o úklid třídy. Rozvrh se skládá z 11 vyučovacích hodin, které trvají 50 minut, a jelikož studenti dále navštěvují doučování, domů se vrací kolem půlnoci.


Po maturitě studenty čeká test „suneung“ jenž rozhodne o přijetí na univerzitu. Píše se v celé Koreji pouze v jeden den. Tato devítihodinová zkouška se skládá z pěti částí, mezi kterými nechybí matematika, korejština, angličtina, druhý cizí jazyk a profesní předmět. Tento den ovlivňuje celou Koreu. Taxikáři mají zakázáno troubit, všichni musí přijít do práce včas, aby neblokovali cestu studentům a speciální eskorty dopravují opozdilce na svá místa.


“Pět hodin spánku denně tě na vysokou školu nedostanou. Čtyři hodiny už možná,” prozradil respondent z videa od Asian Boss na téma: Proč je v Koreji důležitá univerzita. Tlak, vytvářený na budoucí vysokoškoláky je tak obrovský, že si někteří sáhnou na vlastní život.

“Korejský školský systém stále klade důraz na prestiž jistých univerzit a hlavních oborů bez toho, aniž by vzali v potaz, že studenti mají jiné koníčky nebo dovednosti,” respondent okomentoval i školský systém.


Po dopsání zkoušky studenti čekají na výsledky a doufají, že se dostanou mezi jedno procento lidí, kteří uspějí. Jen tak mají možnost na přijetí na SKY, což je zkratka pro tři nejprestižnější vysoké školy v Jižní Koreji. Většina škol také požaduje ústní pohovor. Úspěšné přijímací zkoušky pro studenty znamenají veliký předěl v životě a mohou se konečně pořádně socializovat. Avšak pokud neuspějí, přijímací řízení absolvují další rok znovu.


I přesto všechno, čím si Jižní Korea prošla, je z ní jeden z ekonomicky nejvyspělejších států světa. Kromě značek jako Samsung nebo Hyundai, zde naleznete výborné jídlo, zajímavou kulturu a mnohdy nevšední zážitky, o kterých se více dozvíte v dalším článku.


bottom of page