top of page

Japonské onseny



V Japonsku je velmi oblíbená lázeňská kultura. Japonci jsou, i v historicky byli velmi čistotní. Velkou zásluhou na tom mají přirozené horké prameny, které po celém Japonsku vyvěrají ze země. Japonci je usměrňují a vytvářejí z nich japonské lázně – onseny. Jestli někdy pojedete do Japonska, určitě alespoň jeden doporučuji navštívit.


Pokud ovšem půjdete do onsenu, je třeba pamatovat na japonské zvyklosti, které se mohou značně od těch evropských lišit. Onseny jsou rozděleny na mužské a ženské části, historicky sice bylo považováno za normální smíšené koupání, ale západní morálka ovlivnila Japonce k tomuto dělení.


Do onsenu se chodí zásadně bez plavek, ale není třeba se ostýchat. Součástí onsenové etikety je pravidlem, nedívat se na nikoho jiného. Takže pokud i vy někdy onsen navštívíte, rozhodně se po nikom příliš nedívejte. Pokud máte dlouhé vlasy, je vhodné si je sepnout. Před vstupem do samotné lázně je potřeba se pořádně omýt. Vždy v onsenech naleznete sprchy, kbelíky, do kterých si můžete napustit vodu a stoličky. Japonci se totiž před vstupem do onsenu omývají vsedě. Při omývání je třeba být opravdu důkladný, nebojte se omýváním strávit i více než 5 minut.


Pokud budete pamatovat na tyto jednoduchá pravidla, tak se nebojte onsen v Japonsku navštívit a pořádně si jej užít.

bottom of page