top of page

Jak Vás cestování změní


V posledních několika letech se roztrhl pytel s cestováním po celém světě, a to i v této kovidové době. Nejsou to ale jenom zájezdy k moři a válení se u hotelového apartmánu. Více a více lidí naopak vychází ze své komfortní zóny, cestuje na vlastní pěst a nebojí se vyjet i do exotičtějších destinací. Proč? Možná je to touha po poznání nové kultury, chtíč po nevšedním zážitku anebo jednoduše dokázání ostatním, že na to máte. Tak či tak, cestování vás změní, a to především k lepšímu.


Na světě existuje jen pár věcí, které dokáží změnit to, jak přemýšlíte o sobě a ostatních kolem sebe. Cestování do různých koutů světa a uvědomění, že na světě opravdu nejsme sami je jednou z nich. Tady je několik důvodů proč.


Vymaníte se ze své komfortní zóny

Většina lidí je zvyklá být večer v pohodlí domova, trávit čas s kamarády či rodinou a především mít svojí vlastní pracovní či školní rutinu. Při cestování ale kolem sebe máte úplně nové věci, lidi či musíte jednat v cizím jazyce, což vás pomalu ale jistě naučí vystoupit z vaší komfortní zóny. Věci, která vám dříve vadily, jako cestování či jedení o samotě, vám najednou přijdou normální a stanou se běžnou součástí vašeho života.


Získáte hlubší porozumění pro jiné kultury

Když jste obklopeni lidmi z jiných zemi, kteří mají odlišné tradice, hodnoty a myšlení než vy, uvědomíte si, že je svět mnohem rozmanitější než jste si vůbec mysleli. Naučíte se respektovat různé názory, způsob žití či náboženství. Mluvením s lidmi ze všech koutů světa možná dojdete k tomu, že o čem jste byli doposud přesvědčeni, nemusí být tak úplně pravda.


Stanete se přizpůsobivějšími a flexibilnějšími

Během cestování se i naplánované věci mohou během chvilky změnit. Zruší vám let, linka metra je zavřená anebo se z ničeho nic rozprší. Tohle všechno se během cestování pro většinu z nás jeví jako jedna velká noční můra. Dobrou zprávou je, že právě díky těmto v uvozovkách špatným událostem se naučíte jednat v jakékoliv situaci a možná z počátku ze špatného dne udělat úplně ten nejlepší.


Začnete si více cenit zážitků než věcí

Jakmile jednou začnete cestovat a pochopíte jeho pravou sílu, uvědomíte si, že pohled Koloseum či koupání na pláži v Karibiku je víc, než jakýkoliv suvenýr, který si z místa dovezete. Místo kupování drahých hodinek či rychlého auta, můžete investovat do zážitků, zkušeností či vidění nových věcí se svými blízkými anebo klidně sami.


Získáte pocit nezávislosti

Bez ohledu na to, zda cestujete sami anebo s kamarády či partnerem, cestování vám pomůže získat větší nezávislost a kontrolu nad vlastním životem. Na svých cestách například budete muset přijít na to, jak se dostat z místa na místo, co všechno je možné v dané zemi dělat anebo v jaké restauraci se zrovna najíte. To vše se může zdát jako drobnosti, které by měl zvládnout každý, ale i takové maličkosti ve výsledku pomůžou vybudovat větší pocit samostatnosti.


Naučíte se žít daným momentem

Ač se to možná v posledních letech nezdá a pro některé turisty je fotka důležitější než samotná památka, cestování vás může naučit se na chvíli zastavit, odhodit všechny starosti stranou a dostatečně si vychutnat daný moment. A už je jedno jestli se nacházíte v romantické restauraci v Paříži či na nějakém pohoří v Alpách.


Rozvinete touhu prozkoumat víc

Jakmile jednou okusíte cestování, budete chtít víc a víc. Nejprve to budou jenom obyčejné dovolené u moře přes cestovní kancelář, poté vás zláká nějaká destinace v Evropě na vlastní pěst a nakonec se budete válet u moře v Busanu v Jižní Koreji s vědomím, že už nikdy nechcete jinak. Každou další cestou budete chtít prozkoumat další a další místa, a to v čím dál odlehlejších a exotičtějších destinacích. Naštěstí pro vás, svět je opravdu veliký, takže se nemusíte bát, že byste neměli co nového objevovat. Právě naopak.


Pokud ještě někdy budete pochybovat o tom, jestli vyjet na Erasmus do Francie, na výlet do Asie či na pracovní dovolenou do Ameriky, byť sami, vzpomeňte si na to, že zážitky jsou více než nový mobil či auto a že díky tomu poznáte nejenom svět, ale i sami sebe.

bottom of page