top of page

Finsko neexistuje?!


Finsko - země tisíce jezer, severské přírody a saunování. Jeho hlavní město Helsinky je údajně jedním z nejkrásnějších měst severní Evropy. Možná jste je nebo některé z dalších zajímavých míst v této zemi již stihli navštívit. Pokud ano, tak vás určitě překvapí informace, že Finsko vlastně neexistuje - alespoň tomu věří příznivci konspirační teorie, která tvrdí, že oblast, kde Finsko leží, je ve skutečnosti pod vodou.



Jakkoliv se tato konspirační teorie může zdát šílená a snadno vyvratitelná, doopravdy má své zastánce. Má se jednat o dlouholeté spiknutí Ruska a Japonska. Oba státy na území neexistujícího Finska těží ropu bez obav, že by proti tomu někdo protestoval. Japonci zde navíc mohou bez omezení lovit ryby, které jsou v jejich domovině tolik oblíbené. Podle teorie mají okolní státy dostávat peníze za to, že konspiraci tají. Součástí spiknutí je samozřejmě i manipulace s GPS signály. Zmíněné Helsinky se mají nacházet ve východním Švédsku. Polohu ve Finsku by vám váš mobil měl ale ukázat i v určitých částech Estonska a Ruska.


Zatímco některé konspirační teorie se zabývají nezodpovězenými nebo nezodpověditelnými otázkami a nabízejí snadné odpovědi, jiné jsou na první pohled jasným výplodem fantazie. Teorie o neexistujícím Finsku je na podobné úrovni jako tvrzení, že egyptští faraoni při stavbách pyramid využívali dinosaury. Nicméně při další cestě do Finska vám určitě doporučujeme dívat se z letadla na plochu pod vámi. Jedná se totiž o úchvatný výhled a navíc se přesvědčíte na vlastní oči, že zde opravdu není tajné těžiště ropy.




bottom of page