top of page

FAKTOMLUVA - kniha, která vás přesvědčí, že svět se neřítí do záhuby


Máte neustálý pocit, že svět je na tom čím dál hůř? Nebo si představujete budoucnost svých dětí jenom v černých barvách? Tak to si musíte přečíst knihu Faktomluva: Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají od švédského vědce Hanse Roslinga.


Nedávno zesnulý lékař a statistik Hans Rosling během posledních deseti let svého života kladl velmi jednoduché faktické otázky tisícům lidí – od vrcholných manažerů bank, přes vysokoškolské učitele až po nositele Nobelovy ceny.


Otázky se týkaly především faktů o chudobě a bohatství, nárůstu světové populace, vzdělání či pohlaví. Ačkoliv si Rosling dával pozor, aby otázky byly vždy jednoduše formulované a byly založené na doložených faktech, většina lidí v testech neuspěla. Taková neznalost světa Roslinga šokovala natolik, že se proti ní rozhodl bojovat.


Na více než 300 stranách nám autor představuje 10 kognitivních zkreslení, což jsou opakované a nelogické chyby v myšlení, které ovlivňují naše názory na okolní svět. Díky této knize se naučíte bojovat proti instinktu negativity, naučíte se rozeznávat, že svět není rozdělen na skupiny „my a oni“ a stane se vám vlastní faktomluva: Úlevný zvyk tvořit si pouze takové názory, pro které máte silná podpůrná fakta.


Knihu chválí i přední světové osobnosti jako je Barack Obama či Bill Gates. Bývalý americký prezident prohlásil, že je to nadějná kniha o tom, co dokáže lidský pokrok, když se naučíme pracovat s fakty. Momentálně druhý nejbohatší muž planety, Bill Gates, zase řekl, že je to jedna z nejdůležitějších knih, které kdy četl.


„Tato kniha je poslední bitvou v mém celoživotním poslání – v boji proti ničivé globální nevědomosti. V předchozích bitvách jsem se vyzbrojil rozsáhlými datovými soubory, chytrým softwarem, energickým stylem přednášek a švédským bajonetem. Nestačilo to. Doufám tedy, že tato kniha svůj úkol splní,“ píše Hans Rosling o své knize.


Faktomluva vás možná nenaučí, jak polykat meče či vydělat balík peněz. Díky ní ale zjistíte, že fakta jsou základním klíčem k pochopení světa jako celku. Je na tom totiž mnohem lépe, než si myslíme.

bottom of page