top of page

Fake news radikalizovaly prvního českého teroristu


Příběh prvního českého teroristy Jaromíra Baldy ukazuje, jak moc dokáží člověka a jeho jednání ovlivnit falešné zprávy. V tomto případě došlo k ohrožení lidských životů a hmotným škodám. Racionálně smýšlející lidé jen těžko dokáží porozumět tomu, co vedlo sedmdesátiletého seniora k pokácení stromů na koleje, čímž způsobil dvě železniční nehody.




Pan Jaromír Balda byl aktivním sympatizantem politického hnutí Svoboda a přímá demokracie. To je dlouhodobě kritizováno za šíření strachu, podněcování nenávisti k jiným lidem a využívání dezinformací a konspiračních teoriích jako komunikačních nástrojů. Hnutí aktivně oslovuje ty skupiny obyvatel, u kterých se dá očekávat, že přehnaným a manipulativně podaným informacím uvěří bez delšího zamýšlení se. Předvolební hesla, proslovy politiků i stranické noviny obsahují zavádějící či neověřitelná fakta, nepravdy a manipulativní informace.


Ani vedení Svobody a přímé demokracie nejspíše nemohlo tušit, jaké následky může šíření poplašných lživých zpráv mít. Jaromír Balda provedl teroristický útok celkem dvakrát. Poprvé 1. června 2017 pokácel na železniční trať olši, podruhé 28. července 2017 pak borovici. K vykolejení vlaků nedošlo jen šťastnou shodou okolností. V okolí pokácených stromů Balda zanechal letáky s nápisy “Alláhu akbar!”, čímž se snažil vzbudit dojem, že pachateli jsou muslimové a vyvolat tak ve společnosti obavy z migrační vlny. Podobné letáky vyvěšoval také na veřejných prostranstvích a házel do poštovních schránek.


Vrchní soud v Praze Baldu odsoudil ke čtyřem letům ve vězení za teroristický čin. Za ten přitom hrozí až patnáct let vězení. Balda po 2 letech a 8 měsících za mřížemi požádal o podmínečné propuštění, které soud schválil. Celá událost však jasně dokazuje, jak dalekosáhlý vliv mohou mít fake news na člověka. V tomto případě Balda konzumoval informace, které opakovaně potvrzovaly jeho vidění světa, postupně se radikalizoval a vyvolaný strach ho nakonec motivoval ke spáchání teroristického útoku. Je jisté, že kdyby zapojil více kritického myšlení a ověřoval si zdroje, určitě by jeho stáří bylo klidnější.

bottom of page