top of page

Euromýty aneb bojíte se diktátu z Bruselu?


Jedním z typických znaků fake news a konspiračních teorií je fakt, že se jim daří rychle nalézt jasného nepřítele. Toho samozřejmě využívají i odpůrci Evropské unie, kteří ji neváhají označit za původce všeho špatného, co by se nám mohlo přihodit. Pověstný diktát z Bruselu ale v žádném případě není tak vážný, jak se čtenářům snaží namluvit příspěvky kolující na sociálních sítích.




Euromýty jsou polopravdy nebo manipulativní či zcela smyšlená tvrzení o Evropské unii a činnosti jejich orgánů. Často je využívají euroskeptiční politici, když mají pocit, že by jim jejich šíření mohlo přinést voličské hlasy. Mezi nejznámější euromýty patří zákaz prodávání zahnutých okurek a banánů. Mýty mohou být také lokálně přizpůsobené některé ze členských zemí, například zákaz britských dvoupatrových autobusů nebo zákaz pití piva z tradičních bavorských krýglů v Německu.


Mezi nejzávažnější mýtus patří tvrzení, že Evropská unie je byrokratické centrum ovládané Francií a Německem. V Evropském parlamentu však mají tyto země dohromady pouze 170 poslanců z celkových 751 poslanců. Není tedy možné, aby přehlasovali poslance jiných zemí. Zároveň nesmíme zapomínat na to, že české zástupce v Evropském parlamentu si pravidelně volíme sami. Znáte-li tedy někoho, kdo se obává bruselského diktátu, doporučte mu, ať si nastuduje program českých kandidátů a nezapomene přijít k eurovolbám v roce 2024.

bottom of page