top of page

Brexit a jak ho ovlivnily fake news


Brexit byl jedním z nejdiskutovanějších témat posledních let. Jakmile však Velká Británie 31. ledna 2020 Evropskou unii po zdlouhavých peripetiích doopravdy opustila, celý svět začal řešit mnohem složitější události související s nástupem koronavirové pandemie. Brexit i jeho následky tak ustoupily do pozadí. O ukončení členství Spojeného království v Evropské unii rozhodli britští občané v referendu konaném v roce 2016. Následky tohoto rozhodnutí nyní pociťují běžní lidé i mezinárodní firmy. Co však k brexitu vedlo a do jaké míry ho ovlivnily fake news?


Ačkoliv referendum nebylo právně závazné, britští politici se rozhodli jeho výsledek respektovat. Samotnému referendu však předcházely politické kampaně, které se snažili občany Spojeného království přimět přijít do hlasovacích místností a zvolit jedno ze stanovisek - zůstat, nebo odejít. Výsledek referenda byl velmi těsný - pro odchod se vyslovilo 51,9 % respondentů. Opačné stanovisko, tedy zůstat v Evropské unii, podpořilo 48,1 % hlasujících.


Proč voliči rozhodli právě takto? Odpověď na tuto otázku nabízí film Brexit od HBO z roku 2019. Hlavní roli v tomto životopisném dramatu má Benedict Cumberbatch. Snímek poukazuje na to, jakou moc mají fake news, práce s osobními daty a mikrocílené reklamy a jak jejich kombinace vedla k jednomu z nejpřekvapivějších a nejtěsnějších politických rozhodnutí 21. století.


Podívejte se na trailer:



bottom of page