top of page

Akta Pentagon: Skrytá válka (The Post)


Drama Akta Pentagon: Skrytá válka v originále The Post z roku 2017 od známého režiséra Stevena Spielberga pojednává o vydání dokumentů Pentagon Papers americkým deníkem The Washington Post v čele s Benem Bredleem (Tom Hanks) a vydavatelkou Kate Graham (Meryl Streep) a ukazuje jejich odhodlání a nebojácnost. Kromě nich se do vydání dokumentů také zapojil The New York Times, kteří informace o tomto dokumentu začali publikovat jako první.


Pentagon Papers byl soubor utajovaných dokumentů Ministerstva obrany tykajících se dvacetiletého zapojení vlády Spojených států do války ve Vietnamu a dříve ve Francouzské Indočíně. Jejich existence se tutlala čtyři prezidentská období a až právě s první americkou vydavatelkou Kate Graham a ambiciózním šéfredaktorem Benem Bredleem se něco pořádně změnilo.


Studie odhalila, že Spojené státy schválně rozšířily válku do Kambodže a Laosu, eskalovaly konflikt o pobřežní přepady a útoky námořní pěchoty v Severním Vietnamu. Nic z toho ovšem nebylo oficiálně zveřejněno, dokud to neudělal The Washington Post.


Snímek získal pozitivní recenze, kritici především chválili herecké výkony hlavním protagonistů a filmové odkazy na vládnutí Richarda Nixona a Donalda Trampa. Drama je věnované režisérce a scenáristce Nore Ephron, která byla vdaná za Carla Bernsteina, který společně s Bobem Woodwardem odhalil skandál „Watergate“ v roce 1972 jako reportéři The Washington Post. Drama samotné právě končí sekvencí ukazující odhalení vloupání do Watergate ochrankou Frankem Willsem, které vedlo k Nixonově rezignaci.


Snímek je možné zhlédnout na Netflixu a zde je trailer:



bottom of page