top of page

Vesmírná procházka v Opavě


Opava je město ležící u polských hranic, jen pár desítek kilometrů od Ostravy. Pokud se rozhodnete ji navštívit, určitě zvažte možnost projít si opavský model sluneční soustavy. Během této procházky totiž objevíte nejen městské památky, ale také všechny planety sluneční soustavy, Pluto a dvě planetky. Ty jsou v měřítku 1 : 626 576 000 rozmístěny po celé Opavě. Odpovídající jsou i vzdálenosti mezi jednotlivými modely - od Slunce k Plutu je to tedy přes devět kilometrů.



Středem sluneční soustavy je Slunce, které se nachází v kašně na Horním náměstí. 230 centimetrů velká koule se stala inspirací pro vytvoření této stezky. Jen o pár metrů dál u Slezského divadla najdete model Merkuru. Venuše je umístěna u kaple sv. Alžběty na Rybím trhu. Model Země a Měsíce objevíte pod kaštany před arkádami ve Dvořákových sadech, Mars pak před budovou Rektorátu Slezské univerzity. Další zastávkou je Jupiter v Městských sadech před sportovní halou. Saturn je možno vidět na úpatí pahorku pod kostelem sv. Petra a Pavla v Jaktaři a Uran na památníku čs. opevnění a armády v Milostovicích. Poslední planetu, Neptun, byste našli v parku mezi kostelem a kulturním domem ve Stěbořicích. Nejvzdálenější model, Pluto, naleznete před vstupem do arboreta v Novém Dvoře.

Modely planetek Oppavia a Silesia, které objevil opavský rodák Johann Palisa, jsou umístěny u kostela sv. Hedviky.


Pokud se rozhodnete celou stezku projít pěšky, určitě se zabavíte na několik hodin. Kromě vesmírných těles totiž uvidíte mnoho opavských pamětihodností. Jednotlivé modely navíc nejsou přesně zaznačeny v mapě, takže se můžu stát, že strávíte pár minut jejich hledáním.

bottom of page