top of page

Co zažít a vidět v Madridu


Madrid je středobodem Španělska a jeho hlavním a největším městem. Je městem života, zábavy a historie. Pyšní se krásnými muzei s vrcholnými díly renesance a 20. století. Kromě historických památek zde můžete zažít výtečnou španělskou kuchyni nebo si zajít třeba do čokoládovny nebo úžasný trh s ovocem, zeleninou a všemožnými delikatesami. Jaké památky teda stojí za to navštívit a co neminout se dozvíte v tomto článku.


Museo Nacional del Prado

Prado je jedním z nejznámějších a nejlépe hodnocených muzeí a galerií na světě. Nachází se zde neskutečná sbírka děl barokních i renesančních umělců Španělska. Například El Greco, Rembrandt, Goya, Rubens a další. Sbírka obsahuje 5 tisíc maleb a návštěva muzea tak zabere i celý den. Nejznámější dílo vystavené v Pradu je obraz Las Meninas od španělského barokního umělce Velázqueze.


Královský palác

Palác byl postaven v první polovině 18. století pro krále Filipa V. a byl oficiální rezidencí španělské královské šlechty. Je to největší královský palác v západní Evropě a mísí se v něm barokní a neoklasický styl. Uvnitř se nachází umělecká sbírka děl, mezi nimiž jsou k vidění i díla od Goyi, Caravaggia a Velázqueze. V současné době je královskou rodinou nadále využíván a to zejména při důležitých oficiálních státních setkáních či událostech.


Debod

Chrám Debod je starověký egyptský chrám, který byl nejdříve rozebrán a poté sestaven právě v Madridu. Stalo se tak z důvodu protipovodňových opatření, během stavby Asuánské přehrady v šedesátých letech devatenáctého století. Mnoho památek bylo tehdy ohroženo, ale také zachráněno. Debod je právě jednou ze zachráněných památek.


Chocolateria San Gines a Mercado San Miguel

Pokud jste milovníci čokolády a trhů, tak jsou tyto dvě místa právě pro vás. Čokolaterie San Gines byla vybudována roku 1894 a do dnes je jednou z nejvyhledávanějších v celém Madridu. Kombinace lahodné čokolády a křupavých churros zkrátka nelze odolat. Trh San Miguel, kde můžete najít ovoce, zeleninu, ryby, maso a třeba sýry. Kromě potravin se zde nachází i malé vinotéky, bistra a kavárny. S kamarády si zde tak můžete dát výborné tapas se sklenkou chutného španělského vína.

bottom of page