top of page

REPORTÁŽ: Severní Kypr a jeho další zajímavosti


V prvním dílu reportáže jsme si řekli něco málo o letu, historii a našem ubytování. V následujícím pokračování si více řekneme o samotných památkách a místech, která jsou „must have“, pokud se rozhodnete tento ostrov navštívit.


Nikósie: Starbucks až po pasové kontrole

Výlet do hlavního, a také největšího města Kypru Nikósie je dobrou volbou. Nikósie (resp. Lefkósie) je zajímavá především tím, že se zde nachází tzv. Zelená linie. Ta prostupuje od 70. let celým ostrovem a rozděluje jeho jižní a severní část. V hlavním městě pak prochází přímo uprostřed jedné ulice, kde může člověk po důkladné pasové kontrole projít na druhou stranu a okusit tak i jižní, řeckou část.

Jak na vlastní kůži zjišťujeme, severní Nikósie se od jižní opravdu dost liší. Na turecké části jsou prodejny šperků a mobilních telefonů, restaurace s kebabem (pozor, kebab je maso na špízu, pokud chcete opravdový kebab, tak musíte obsluze říct döner, pozn. red.), kasina nebo kopie drahých světových značek.

Od místních je možné si zakoupit domácí čaje, mýdlo, výrobky z olivového oleje anebo dovážené sladkosti z Turecka. KFC či Starbucks zde však nenajdete. Za nimi musíte do řecké části ostrova.

Mezi nejznámější dochované památky města patří mešita Selimiye. Vznikla velmi rychle přestavbou gotické katedrály, takže se na průčelí nachází postavy svatých, které by tam dle Islámu být neměly. Dovnitř se může vstoupit pouze naboso, ženy se pak musejí také zahalit. Za návštěvu však mešita rozhodně stojí.

V Nikósii je také škoda neochutnat místní specialitu – zmrzlinu z kozího mléka, která chutnala opravdu zvláštně a doma se s ní patrně nesetkáte.

Obecně je zde ale kuchyně velmi rozmanitá, zdravá a hlavně chutná. Kypřané jedí především ovoce a zeleninu. Vyrábějí si sýry z kozího mléka, zákusky mají sladké a vždy polité medem nebo nějakou omáčkou. Masa však v jejich jídelníčku příliš nenajdete.


Kyperští Turci a Řekové, jde to i společně

Milovníci zvířat by neměli vynechat také návštěvu poloostrova Karpaz, což je protáhlý výběžek na severovýchodě ostrova. Kromě písečných pláží a horského pásma Kyrenia, jsou zde polodivocí oslíci, kteří pro mrkev udělají téměř cokoliv.

Jako všude po ostrově, i zde se dostanete pohodlně autobusem. Nejprve navštěvujeme tržnici v horách, kde se prodávají všechny možné turistické předměty, ale také čerstvá šťáva z granátových jablek a pomerančů, které na Kypru rostou snad všude.

Pokračujeme do městečka Dipkarpaz, ve kterém společně žijí kyperští Řekové a kyperští Turci. Tam je na jednom místě mešita i křesťanský kostel a nikdo si z toho hlavu nedělá.

Navštěvujeme místní restauraci na pláži a jedeme směrem ke klášteru Apoštola Ondřeje, což je nejvýznamnější poutní místo řeckých Kypřanů v severní části ostrova a zároveň nejvýchodněji položená stavba na ostrově.

Poslední destinací je jedna z nejkrásnějších pláží na světě – Golden Beach, která nás oslňuje svojí jednoduchostí a krásou. Zajímavostí je, že se zde líhnou karety a až na plážový bar je zde téměř nedotčená příroda.

Severní Kypr bude zkrátka i pro náročnější cestovatele bezpochyby nezapomenutelný zážitek. Jiná kultura a smysl přemýšlení, panenská příroda, ale také historie, která jde z celého ostrova cítit.

bottom of page