top of page

Přistáli Američané na Měsíci?


Jednou z nejpopulárnějších konspiračních teorií je bezpochyby ta, která zpochybňuje pravost programu Apollo 11, jehož výsledkem bylo to, že astronauté poprvé v historii lidstva 20. července 1969 stanuli na povrchu Měsíce. Celá posádka pak o čtyři dny později bezpečně přistála v Tichém oceánu. Od těchto událostí nedávno uplynulo již padesát let, což je zhruba stejně dlouhá doba existence souvisejících konspiračních teorií. Tyto teorie se totiž začaly šířit hned na začátku sedmdesátých let minulého století, k jejich oblíbenosti výrazně přispěla i kniha Billa Kaysinga s názvem We Never Went to the Moon a film Kozoroh 1 o fiktivním zfalšovaném přistání na planetě Mars.


Příznivci této konspirační teorie argumentují hned několika otázkami. Jak mohla posádka přežít smrtící záření Van Allenových pásů? Jak je možné, že americká vlajka na fotkách vlaje, když je na Měsíci vakuum? Proč jsou na fotografiích různoběžné stíny? Proč nejsou vidět hvězdy? A jak za sebou mohli astronauti nechat stopy, když na Měsíci není voda?


Důkladně vysvětlené protiargumenty, které konspirační teorie vyvracejí, si můžete vyslechnout ve videu níže. Veškeré uvedené otázky je možné zodpovědět. Navíc cestu amerických astronautů tenkrát sledoval téměř celý svět, včetně profesionálních a amatérských astronomů. Zfalšovat start rakety by tedy bylo zcela nemožné. Ultimátním důkazem je však fotografie americké sondy Lunar Reconnaissance Orbiter, která v roce 2009 zachytila přistávací místo včetně částí modulů a vědeckého vybavení, které za sebou astronauti zanechali.



bottom of page