top of page

VIDEO: Neobviňujte roboty, falešné zprávy šíří lidé


Falešné zprávy a dezinformace nenarušují pouze společnost, ale také ekonomiku a hluboké kořeny demokracie. Někdy se jejich dopad dá dokonce měřit bohužel i počtem lidí, které dezinformace zabily.


Sinan Aral, vědec, podnikatel a investor s doktorátem z ekonomie IT, aplikované ekonometrie a statistiky, provedl několik největších randomizovaných experimentů na digitálních sociálních sítích, jako jsou Facebook a Twitter, aby změřil dopad přesvědčivých zpráv a vzájemného ovlivňování na naši ekonomiku, společnost a veřejné zdraví.


Sinan provedl nejrozsáhlejší longitudinální studii šíření falešných zpráv na Twitteru, která byla v březnu 2018 zveřejněna na obálce časopisu Science, a prokázal, že falešné zprávy se na internetu šíří dál, rychleji, hlouběji a šířeji než pravda. Ale proč?


Odpověď vás zanechá v úžasu, protože hlavní příčinou tak efektivního šíření falešných zpráv nejsou boti, ale... my. Jak si tedy můžeme být jisti, že je něco pravdivé?


Pokud byste se rádi dozvěděli odpověď na tuto složitou otázku, tak se podívejte na dvacetiminutový TED Talk tohoto vědce a podnikatele:




bottom of page