top of page

Před nebezpečím fake news je potřeba varovat i děti


Ačkoliv je většina falešných zpráv a konspiračních teorií zaměřená na dospělé uživatele internetu, v dnešní době sociálních médií se jim bohužel nevyhnou ani děti. Ačkoliv často mají k dispozici telefon, tablet i televizi už od prvních let života, výuka týkající se používání internetu a digitální gramotnosti většinou začíná až příliš pozdě. Zajímavé výukové video na téma fake news bylo zveřejněno na YouTube kanálu Smile and Learn - English.



Video nazvané What is fake news? Tips For Spotting Them - Fake News for Kids je dlouhé necelých pět minut a bylo zveřejněno v květnu 2020. V něm malá dívka Jasmine neuváženě na svém profilu sdílí informaci o tom, že snědení kila čokolády denně zlepšuje paměť. Ačkoliv je při zapojení kritického myšlení jasné, že se nejedná o pravdivou zprávu, mezi jejími spolužáky má úspěch. Přitom by konzumace takového množství čokolády mělo fatální následky pro zdraví. V průběhu videa si dívka svou chybu uvědomí, dozví se více o falešných zprávách a sdílený příspěvek smaže.


Ačkoliv je video dostupné pouze v angličtině, je použitý jednoduchý jazyk a vystupující mluví pomalu. Pro žáky se tedy může jednat o zajímavý způsob, jak se dozvědět základní informace fake news a zároveň si procvičit angličtinu.


Podívejte se na video!



bottom of page