top of page

Falešná královna varuje před hrozbou v podobě dezinformací

Aktualizováno: 2. 1. 2022


V roce 2020 mohly miliony televizních diváků kromě tradičního vánočního proslovu britské královny Alžběty II. zhlédnout také falešnou verzi tohoto poselství, kterou odvysílala stanice Channel 4. V této variantě panovnice hned na úvod čtyřminutového videa prohlásila, že hlavním tématem letos bude důvěra. A zpočátku tento záznam skutečně vypadá jako věrohodný zdroj informací. Pozorný divák si však povšimne, že některé věci, které královna říká, úplně nesedí. V momentě, kdy se falešná Alžběta II. rozhodne všem sledujícím ukázat svou novou taneční rutinu pro sociální síť TikTok, už nemůže být pochyb o tom, že se jedná o komedii.




Záměrem stanice Channel 4 však rozhodně nebylo diváky pobavit. Podle programového ředitele Iana Katze bylo cílem varovat před dezinformacemi vytvořenými pomocí moderních počítačových technologií a připomenout, že ne vždy bychom měli věřit tomu, co vidíme. Technologie deepfake je používána k vytváření vysoce přesvědčivého, avšak zcela falešného video obsahu, nejčastějši k šíření nepravdivých informací. Ačkoliv je možné deepfake využít i pro vytvoření hlasového projevu, královnu nadabovala britská herečka Debra Stephenson.

Deepfake videa se dočkala rozmachu začátkem roku 2018 a již v roce 2020 společnost Microsoft uvedla nástroj pro jejich detekci. I ten se však časem a vlivem rozvoje pokročilých technologií může ukázat jako nedostačující. Deepfake nabízí široké legální využití v reklamě a dalších kreativních oborech, ale může se stát také sofistikovaným nástrojem pro šíření fake news.


bottom of page