top of page

Nové české UNESCO památky


Leckdo z nás si ze základní školy pamatuje, že v České republice máme dvanáct UNESCO památek, patří mezi ně například historická centra měst Praha, Český Krumlov a Telč, olomoucký Sloup Nejsvětější Trojice nebo brněnská Vila Tugendhat. To už ale není pravda, ačkoliv tento seznam vydržel beze změn od roku 2003 až do roku 2019. V posledních letech se totiž počet českých památek na Seznamu světového dědictví rozrostl na šestnáct - pojďme se společně podívat na nové přírůstky!


Hornická krajina Krušnohoří/Erzgebirge

Tato hornická krajina vznikala přes osm set let v příhraniční oblasti mezi severními Čechami a Saskem. Oblast se stala centrem, ze kterého se šířily důležité vynálezy v oblasti důlních technologií do celého světa. Hornický region tvoří dohromady dvaadvacet oblastí, z nichž sedmnáct leží v Německu a pět v českém Krušnohoří.


Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Chov koní začal v Kladrubech již v roce 1491, kdy ho zakoupil rod Pernštejnů. V současnosti se jedná o chovnou stanici běloušů plemene starokladrubských koní. Jedná se o unikátní plemeno, určené pro zápřah do kočáru při ceremoniích.


Slavná lázeňská města Evropy

Česká města Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně jsou třemi z celkem jedenácti měst ze sedmi zemí Evropy, které byly na seznam UNESCO zapsány společně pro svá svědectví o rozvoji evropské lázeňské kultury. Ze zahraničních měst můžeme zmínit například Bath v Anglii, Spa v Belgii nebo francouzské Vichy.


Jizerskohorské bučiny

Tyto bučiny jsou součástí dlouhého seznamu obsahujícího původní bukové lesy Karpat a dalších oblastí Evropy. Aktuálně na něm figuruje téměř sto unikátních lokalit. Tyto oblasti reprezentují proces expanze buku evropského a jsou charakteristické širokým spektrem komplexních ekologických vzorců a procesů.



bottom of page