top of page

Krásy Kutné Hory


Kutná Hora byla jedním z nejdůležitějších českých měst již od středověku. Důvodem bylo stříbro, které se zde těžilo a díky kterému město bohatlo. Dnes se může pochlubit řadou architektonických slohů a unikátních staveb, dlouhou historií a zápisem na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Z Prahy se sem dostanete pohodlně vlakem za necelou hodinu, na místě však vše důležité zvládnete pěšky nebo se můžete svézt autobusem.




Prohlídku města můžete zahájit u chrámu svaté Barbory a přilehlé Kaple Božího těla. Zasvěcení tohoto unikátního díla vrcholné a pozdní gotiky právě svaté Barboře je logické, protože se jedná o patronku horníků. Vnitřek chrámu zdobí vitrážová okna, oltář a varhany se sochy andělů. Po cestě do města si prohlédněte originální sochy na mostě a vychutnejte výhled na panorama celého města.


Velice zajímavou nevšední památkou je Kostnice v Sedlci. Je totiž vyzdobena kostmi více než čtyřiceti tisíc zemřelých lidí - jedná se o pozůstatky obětí husitských válek a morových epidemií. Kousek od Kostnice se nachází kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Tento středověký kostel byl obnoven na počátku 18. století a kromě náboženských prvků zaujme také šnekovým bezvřetenovým schodištěm.


Pokud se rozhodnete navštívit všechny tyto tři hlavní památky, určitě se vám vyplatí zakoupit zvýhodněnou trojvstupenku. Najdete zde však mnoho dalších pamětihodností, například kamennou kašnu, Vlašský dvůr, morový sloup nebo České muzeum stříbra.




bottom of page