top of page

Kdo jsou to Čeští elfové?


Zatímco ve fantasy příbězích se utkávají elfové s trolly v bitvách, ve skutečném světě se setkávají v online prostředí. Čeští elfové je název internetové skupiny, jejímž posláním je boj s dezinformacemi a ruskou propagandou v českém kyberprostoru. Hnutí vzniklo v roce 2018 po vzoru skupin založených v pobaltských státech. Například v Litvě elfové podnikali první aktivity již v roce 2013 a spolupracují se státními bezpečnostními složkami.




Členové těchto uskupení z pochopitelných důvodů tají svou totožnost. V České republice mají elfové desítky členů a patří mezi ně studenti, lékaři, kybernetičtí specialisté, vědci, policisté, vojáci a další profesionálové. Skupina mezi sebe nepřijímá každého, kdo se přihlásí. Naopak, členem se může stát jen někdo, koho elfové sami osloví.


Elfové věří, že rozdělování společnosti a její polarizace jsou záměrné. Stojí za nimi cizí zájmy a provádějí ji nepřátelé - trollové. Podle Bohumila Kartouse, mluvčího Českých elfů, jsou trollové především hlavně ruští online aktivisté, kteří prostřednictvím různých způsobů usilují o vyvolání pocitu nejistoty a zvrátit politické směřování České republiky k autoritářskému režimu skrze masově šířené falešné zprávy.


Čeští elfové se snaží s trolly diskutovat na internetu a dát najevo, že ne všichni slepě věří prezentovaným lživým informacím. Jiné členové uskupení se snaží vyhledávat trollí skupiny, proniknout do nich a získat informace. Důležitými členy jsou také programátoři a právní poradci. Někteří dobrovolníci se aktivitám hnutí věnují až šest hodin týdně.

bottom of page