top of page

Hrady a zámky České republiky


Dnešní doba není ideální pro cestování do zahraničí, protože vysněná dovolená či výlet se může velmi rychle zkomplikovat. Všechno se ale dá brát i z té lepší stránky a zaměřit se na poznávání České republiky, která sice nemá moře nebo tropické teploty, ale i tak toho může hodně nabídnout - v dnešním článku se zaměříme na známé hrady a zámky, kterých v naší zemi najdeme opravdu hodně.



V České republice se nachází více než dva tisíce hradů a zámků. To znamená, že i kdybyste zvládli každý den navštívit jeden, trvalo by vám více než pět let zhlédnout je všechny. Nejnavštěvovanějším hradem je jednoznačně Pražský hrad. Jeho výstavba začala již kolem roku 880 za vlády Přemyslovců. Dnes se jedná o největší souvislý hradní komplex na světě, ve kterém najdeme prvky mnoha architektonických slohů uplynulého tisíciletí. Není proto překvapením, že je zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.


Hrad Karlštejn nechal postavit český král a římský císař Karel IV. a sloužil jako místo, ve kterém byly uschovány české korunovační klenoty. Ty zde byly s přestávkami uloženy téměř dvě stě let. Dnes zde najdeme portrétní galerii českých panovníků a obrazy mistra Theodorika. Nejvýznamnějším hradem na Moravě je Pernštejn. Za téměř osm set let své existence nebyl nikdy dobyt a dlouhou dobu sloužil jako sídlo Pernštejnů.


Na seznamu UNESCO najdeme také hrad a zámek v Českém Krumlově. Oblíbená turistická destinace v době před pandemií přilákala přes dva miliony návštěvníků ročně. Mezi její unikáty patří například zámecké barokní divadlo z 18. století. Pohádkový vodní zámek Červená Lhota se objevil v několika filmových českých pohádkách, což je rozhodně další důvod, proč jej navštívit. .Původně tvrz získala svou červenou omítku a změnila se v barokní zámek v průběhu 17. století. Mezi velmi oblíbené turistické destinace patří také zámek Lednice a zámek Litomyšl. Oba z nich najdeme na seznamu UNESCO.

bottom of page