top of page

Co vidět v Ostravě


Ostrava, třetí největší město České republiky ležící kousek od polských hranic, je zahraničními i českými turisty často opomíjeno. Ačkoliv metropole severní Moravy nemá malebné historické centrum nebo UNESCO památky, i tak se najde řada důvodů, proč ji navštívit. V tomto článku se podíváme na některé z nejznámějších atrakcí tohoto města.




Výraznou dominantou Ostravy je Dolní oblast Vítkovic, areál průmyslových staveb z 19. století, který tvoří vysoké pece, koksovna a důl Hlubina. Dnes zde najdeme technická muzeu, multifunkční kulturní centrum Gong nebo vyhlídku Bolt Tower.


V centru Ostravy najdeme Slezkoostravský hrad, který je nejstarší světskou památkou města. Byl založený ve 13. století jako pohraniční pevnost. Během důlních aktivit se propadl o šest metrů, dnes ho ale návštěvníci mohou vidět v původní kráse.


Pokud cestujete s dětmi, určitě neuděláte chybu s návštěvou zoologické zahrady, která je poměrně rozlehlá. Jen kousek od ní pak můžete vylézt na haldu Emu - tento 315 metrů vysoký kopec nabízí krásné výhledy a jelikož stále pracuje, prohořívá a vyvěrají z ní obláčky plynů. Díky tomu na ní také roste teplomilná fauna.


Jeden z nejkrásnějších pohledů na Ostravu se vám naskytne z vyhlídkové věže Nové radnice. Díky 86 metrů vysoké věži se jedná o nejvyšší radniční budovu v naší republice. V budově ale najdete také funkční páternoster a před budovou radnice se můžete vyfotit s bronzovou sochou Ikara. Pokud se v Ostravě rozhodnete strávit i večer, můžete nakouknout na Stodolní - jednu z nejznámějších českých ulic.





bottom of page