top of page

Jak snadno odhalíte falešné zprávy?

Aktualizováno: 6. 9. 2021


V tomto článku Vám nabídneme pár tipů, na které byste se mohli zaměřit k odhalení falešných zpráv. Síla falešných zpráv je nebezpečná a navíc bohužel nabývá na značné popularitě. Představte si situaci, že jste zrovna klikli na náhodný článek, který vás zaujal. Co dál?








· TITULEK je velmi atraktivní, až šokující ale následný text jako by byl mimo kontext. Titulek vás donutil článek rozkliknout, ale informace jsou jaksi mimo.

· ZDROJE

Nalezli jste v článku odkazy na prověřené zdroje? Na jména lidí a jejich citace? Pokud ne a nejste schopni si článek ověřit, bude se pravděpodobně jednat o dezinformaci. Pokud ano, ověřte si zdroj, zda je relevantní.

· POROVNEJTE INFORMACE S OFICIÁLNIMI MÉDII/ SERIÓZNIMI ZDROJI

Našli jste tuto zprávu na oficiálních zdrojích? Nenašli? Šíří se jen rychlostí blesku na sociálních sítích a vyvolává neuvěřitelné diskuse? Ale v oficiálních médiích není po ni ani zmínka? Něco nehraje, bude se pravděpodobně jednat o dezinformaci.

· KDO JE AUTOR TEXTU? Autoři publikují pod svým jménem nebo také pod pseudonymy, zkratkami apod., avšak je třeba znát, která redakce či instituce autora zaštiťuje, abyste mohli pátrat o věrohodnosti autora a samotného článku.

· FOTOGRAFIE

Dá se věřit, že obrázek je reálný nebo upravený ve photoshopu? Je uříznutý a použit v jiném kontextu? Abyste si tuto informaci mohli ověřit, vyzkoušejte hledání v Google obrázcích.

· DATUM ZPRÁVY

Je zpráva stále aktuální? Nebo ji někdo vytáhl z minulosti a snaží se s ní ovlivňovat lidi v současnosti? Jsou přiložené fotografie aktuální? Podívejte se na datum, kdy byla zpráva publikována. Sedí?

· SLEDUJTE SVOU EMOCI BĚHEM ČTENÍ

Máte výkyvy emocí během čtení? Jste zmatení? Tak pravděpodobně čtete dobře vykonstruovanou falešnou zprávu. Právě šokující styl je pro ni typický, který má vyvolat sdílení této zprávy dál. Jak se cítíte?

· BUĎTE V PARTĚ BOŘITELŮ MÝTŮ Nahlaste tyto nepravdivé zprávy. Řekněte o nich svým přátelům a ochraňte je před dezinformacemi.

· NESDÍLEJTE, POKUD SI NEJSTE JISTÍ PRAVDIVOSTÍ ZPRÁVY.

A je to vůbec možné? Jestli si nejste úplně jistí, zda článek, který vás zaujal a myslíte si, že je pravdivý ale máte pochyby, tak ho nesdílejte. Zabráníte tak šíření potenciální falešné zprávy. Zamyšlením se nad odkazy a důvěryhodnými zdroji můžete zlepšit kvalitu kyberprostoru a omezit šíření negativních emocí.


Crosi ALK




bottom of page