top of page

Co je to greenwashing?


Myslíte si, že falešné zprávy a dezinformace šíří jen příznivci konspiračních teorií, neinformovaní lidé a někteří politici? Tak to se bohužel mýlíte. Polopravdy rády šíří i firmy nebo mezinárodní korporace. Některé organizace se v rámci snah o zlepšení reputace a image v očích veřejnosti snaží vyvolat dojem, že jsou environmentálně zodpovědné. Pokud se však jedná o nepravdivou informaci, tak se takovým marketingovým aktivitám říká greenwashing.


Existují dva základní typy greenwashingu. V tom prvním se daná firma snaží získat pověst ekologicky zodpovědné firmy, která se však vůbec nezakládá na pravdě. Druhým způsobem je zavést v rámci firmy jednoduché či samozřejmé ekologické pravidlo, které se v rámci PR a marketingových aktivit výrazně zveličí. Firmy si také mohou vyrábět vlastní certifikáty, používat sugestivní vizuály (využívání zelené barvy, stromy, zvířata) na obalech nebo podporovat zdánlivě dobročinné projekty.


Bohužel není snadné firmy a organizace za tyto praktiky pokutovat. Dobrou zprávou ale je, že opravdu existují značky, kterým na přírodě a udržitelnosti skutečně záleží. Při výběru služeb a produktů tedy nepodléhejte líbivé reklamě, důkladně si nastudujte složení a původ, firmu si vyhledejte na internetu a nebo se zeptejte ve svém okolí.


Učebnicovým příkladem greenwashingu je balená voda Fiji. A proč přesně? To se dozvíte ve videu níže:





bottom of page