top of page

Birds Aren't Real


Bojovat s konspiračními teoriemi klasickými cestami není jednoduché, protože konspirační teorii může těžit z přítomnosti i absence racionálních důkazů. Americké hnutí Birds Aren't Real upozorňuje na konspirační teorie svou vlastní cestou - propagací nové konspirační teorie, která tvrdí, že ptáci ve skutečnosti neexistují. Podle příznivců této satirické teorie jsou všichni ptáci ve skutečnosti droni ovládáni vládou Spojených státou amerických a jejich účelem je špehovat běžné občany všude na světě.


Autor Peter McIndoe vytvořil koncept teorie v lednu 2017 a postupně získala na popularitě. Opravdoví práci údajně vyhynuli v letech 1959 až 1971, poté byli nahrazeni robotickými drony. Ti musí sedět na drátech elektrického vedení, aby si dobili baterky. Svou roli má i "ptačí" trus - ten slouží k označování aut a jejich následnému sledování.


Cílem snažení tvůrců této konspirační teorie je nastavit zrcadlo společnosti závislé na obsahu z internetu. Pokud někdo dokáže být na pochybách, zda existují ptáci, je velice pravděpodobné, že uvěří téměř čemukoliv. Většina členů organizace Birds Aren't Real vyrostla ve světě zahlceném dezinformacemi. Někteří mají dokonce příbuzné, kteří se stali obětí konspiračních teorií. Hnutí se pro ně tedy stalo místem, kde mohou tyto zkušenosti využít a zároveň najít své místo v komunitě.


Pokud se chcete o konspirační teorii dozvědět více, navštivte oficiální webovou stránku: https://birdsarentreal.com/.




bottom of page